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Re: Supplement to 1112412003 Memorandum Analyzing the Alameda County Agreernent

I. INTRODUCTION

During the conference call with Karen Gantt on January 28, 2004, it was disclosed that

DESI modified a California State certified voting system as an experiment to remedy various

technical problems with the system. After DESI made these modifications, it obtained federal

qualification for the modified system, but failed to obtain Califomia State certification.

il. ISSUE AND SHORT ANSWER

A. Issue: Whether a Califomia State approved voting systernr may be modified for

experimental use without the Secretary of State's approval? Short Answer: Probably not. The

Califomia Elections Code provision allowing for experimental use of a voting system in an

election without Secretary of State certification most likely only applies to new and uncertified

voting systems. See Cal. Elec. Code $ l92l 1.'� Once a voting system has been approved by the

Secretary ofState, any change or modification to the system must be approved by the Secretary

of State before it may be used in an election. See $ l92l3.l

I A voting system is defined broadly under Califomia law as "any mechanical, electromechanical, or
elecFonic system and its software, or any combination ofthese used to cast or tabulate votes, or both." Cal. Elec.
Code $ 363.

2 All further statutory citations and references are to the Califomia Elections Code, unless otherwise
indicated.

3 Section 19213 provides: "When a voting system or a part ofa voting syslem has been approved by the
Secretary of State, it shall not be changed or modified until the Secretary of State has been notified in writing and
determined that the change or modification does not impair its accuracy and efliciency sufficient lo require a
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III. DISCUSSION

The Califomia Elections Code section 19211, entitled "Experimental Use," permits a

local goveming body to use an uncertified voting system for experimental use. Section 19211

provides: "The governing board, without formally adopting a system that it might lawftlly

adopt, may provide for its experimental use at an election in one or more precincts. Its use at the

election is as valid for all purposes as if it were lawfully adopted." The "goveming board" refers

to the "election board," as defined in Section 319, as "the board of supervisors ofeach county,

the city council or other goveming body of a city, or any board of officer to whom similar

powers and duties are given by any charter." Thus, if the local election board decides to adopt a

voting system for experimental use in an election, DESI does not need to obtain certification

from the Secretary of State.

However, the issue here is whether a voting system that was previously approved by the

Secretary ofState can be changed or modified for an experimental use without obtaining

approval fiom the Secretary of State. Most likely, a local election board may not use a modified

version of the voting system that was previously approved by the Secretary of State without

having the Secretary of State approve the change. The Califomia Elections Code requires all

changes and modifications to previously approved systems be frirther approved by the Secretary

of State. See $ 19213 ("When a voting system or a part ofa voting system has been approved by

the Secretary of State, it shall not be changed or modifred until the Secretary of State determines

ffi

reexamination and reapproval pursuant to this article. The Secretary of State may adopt rules and regulations
governing the procedures to be followed in making his or her determination as to whether the change or
modification impairs accuracy or efficiency." Section 19213 only requires approval ofmodifications to "approved

voting systems," so ifthe system was never approved in the first instance, then arguably section l92l I permits such
experimental use - ia, experimental change. However, this argument, and section l92l l, are in conflict with
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that the change or modification does not impair the system's accuracy or efficiency").

Consequently, it appears that the experimental use exception provided for in section 19211 may

only be invoked when a voting system has not undergone or received the Secretary of State's

approval. Thus, DESI must obtain Secretary of State approval of any change or modification

that DESI makes to any its Califomia State certified voting systems before the systems may be

used in an election.

DESI may, however, argue that it did not need to obtain approval from the Secretary of

State for its changed or modified voting system ifthe system is considered a new voting system.

DESI's argument would be that the change was not a modification ofan approved system, but

instead was a completely new system. A "system" includes any combination of any mechanical,

electromechanical, or electronic system and its software. See $ 363. Under this broad definition,

even a change to part ofvoting system may constitute a new system under certain

circumstances.a Still, DESI would probably need the local goveming board to affirm that its use

of DESI's new or changed system was for experimental use.
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(continued...)

section 19201 specirying that "[n]o voting system, in whole or in part, shall be used unless it has received the
approval ofthe Secretary of State, prior to any election at which it is first to be used."

4 A change to part ofa voting system creates the problem that the entire system has been modified, because
even if part ofa voting system is considered a new system and the local goveming body adopts that paxt ofthe
voting system for experimental use, the whole system is not new. A modified part ofthe whole system may be new,
but the whole system is now changed as a result ofthe modified part. Therefore, the whole system would most
likely need to get further approval from the Secretary of State before it could be used in an election.
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